Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Ingrediente:
  • 1 kg făină tip 000
  • 42 g drojdie proaspătă
  • 400 g zahăr
  • 5 ouă + unul pentru uns cozonacii
  • 100 g unt 80% grăsime
  • 5 linguri ulei
  • 400 ml lapte călduţ
  • coaja rasă de la o lămâie şi o portocală
  • 4 linguri cacao
  • 400 g nucă mărunţită
  • 8-10 bucăţi rahat colorat
  • 2 linguri stafide
  • o fiolă esenţă de rom
  • un praf de sare
  • un plic zahăr vanilinat, pentru presărat deasupra cozonacilor

Mod de preparare:
Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de prepararea cozonacilor. Ouăle se separă. Albuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă împreună cu nuca şi cacaua, pentru umplutură.
Făina se cerne într-un vas. Pentru aluat, se pun drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-o adâncitură făcută în făină.
Se topeşte untul şi se lasă să se răcească. După ce a dospit drojdia, se adaugă gălbenuşurile, restul de zahăr, aromele, puţină sare, ulei şi untul topit călduţ.
Se amestecă până se încorporează toată făina şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat. Atentie, nu se frământă deloc, doar se amestecă ingredientele.
Se acoperă si se lasă o oră la cald. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, se împarte aluatul în 4, formându-se sfere care se întind în formă de foaie si se umplu cu compoziţia de nuci, se presară stafidele, rahatul tăiat bucăţele, apoi se rulează.
Pentru a obţine un cozonac arătos şi mare, se împletesc câte două rulouri, apoi se aşază într-o tavă bine unsă şi tapetată cu făină.
Se repetă operaţiunea şi cu cel de-al doilea cozonac. Apoi se lasă la temperatura camerei să mai crească o oră. După expirarea timpului, se ung cu oul bătut, se presară cu zahăr vanilinat, apoi se introduc în cuptorul bineîncăzit la 180°C, pentru 35-50 de minute.
Când s-au copt, se lasă să se răcească şi apoi se scot din tăvi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reckama

<>